Datum:
15-04-2021
Locatie:
Ede - Congrescentrum de ReeHorst

Nationaal Diabetesverpleegkundigen Congres 2021

034947-nationale-diabetesverpleegkundigen-congres-2020.jpg

Geachte collega,

Op donderdag 15 april 2021 vindt er speciaal voor diabetesverpleegkundigen het Nationaal Diabetesverpleegkundigen Congres plaats in Congrescentrum de ReeHorst te Ede. Wij nodigen u van harte uit om samen met uw collega’s deel te nemen aan dit congres. Uiteraard kunt u er bij Health Investment op vertrouwen dat wij zorgen voor een veilige omgeving die voldoet aan alle RIVM richtlijnen. De gezondheid en veiligheid van deelnemers en sprekers staan voorop. 

Onder voorzitterschap van Prof. dr. Max Nieuwdorp (Amsterdam UMC) is er een plenair programma samengesteld waarin experts u op de hoogte zullen brengen over verschillende actuele onderwerpen binnen de diabeteszorg in Nederland. De lezingen herziening NHG-standaard Diabetes, bariatrie en diabetes, stress slaap en diabetes, nieuwe inzichten in behandeling type 1 diabetes, gedragsverandering en keuzes maken; hoe herken en ontlok je verandertaal, slim insuline spuiten en voeding en diabetes staan op het programma. Vanwege COVID-19 bevat dit congres geen workshops meer. 

Daarnaast bieden wij de ruimte om ook in deze tijd met collega's te kunnen netwerken. Het belooft een waardevolle dag te worden.

Wij zien ernaar uit u te mogen verwelkomen op 15 april 2021 te Ede!

Met vriendelijke groet,

Prof. dr. Max Nieuwdorp
Hoogleraar Inwendige Geneeskunde, Universiteit van Amsterdam
Internist-endocrinoloog/vasculair geneeskundige, Diabetes Centrum AMC en VUMC, Amsterdam

Dit congres wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Ascensia Diabetes Care, Keer Diabetes2 Om, Menarini, Novo Nordisk, Sanofi en Vitalaire. Deze sponsoren hebben geen enkele invloed op de inhoud van het onderwijs.

Doelgroep

Diabetesverpleegkundigen.

Accreditatie

Accreditatie wordt voor 5 uur aangevraagd bij Kwaliteitsregister V&V.

Kosten

De deelnemersbijdrage is € 75,-. Dit bedrag is inclusief lunch, koffie/thee en cursusmateriaal. Tot twee weken voor aanvang van het congres kunt u kosteloos annuleren.

Inschrijven

U kunt zich inschrijven via de groene inschrijfknop. Na inschrijving ontvangt u een automatische bevestiging per e-mail. Ongeveer twee weken voorafgaand aan de bijeenkomst ontvangt u verdere informatie per e-mail.

Programma

09.00 – 09.30 uur           
Ontvangst en registratie

09.30 – 09.40 uur
Opening door dagvoorzitter
Prof. dr. Max Nieuwdorp

09.40 – 10.15 uur           
Herziening NHG-Standaard Diabetes
Dr. Petra Elders

10.15 – 10.45 uur           
Bariatrie en diabetes
Dr. Loek de Heide

10.45 – 11.15 uur           
Pauze

11.15 – 11.45 uur           
Plenaire lezing 3. Stress, slaap en diabetes
Dr. Maarten Soeters

11.45 – 12.15 uur           
Plenaire lezing 4. Nieuwe inzichten in behandeling type 1 diabetes
Prof. dr. Max Nieuwdorp

12.15 – 13.00 uur           
Lunch

13.00 – 14.30 uur           
Gedragsverandering en keuzes maken; hoe herken en ontlok je verandertaal?
Melanie van Hoeve

14.30 – 15.00 uur           
Pauze

15.00 – 15.30 uur           
Slim insuline spuiten
Spreker nader te bepalen

15.30 - 16.00 uur           
Voeding en diabetes
Dr. Tamara de Weijer

Beschrijvingen lezingen

Bariatrie en diabetes
Dr. Loek de Heide
De naam bariatrische chirurgie is afkomstig van het griekse baros (gewicht) en iatros (arts) en is de verzamelnaam voor gewichts-reducerende operaties. Naast een substantiële en langdurige gewichtsvermindering zorgen deze operaties ook voor verbetering of zelf verdwijnen (remissie)  van o.a. diabetes mellitus 2. Dit effect treedt al binnen enkele dagen na de operatie op, lang voor dat het gewicht daalt. In deze presentatie zullen de mechanismen van diabetes verbetering worden besproken, de resultaten van de studies, de voorspelling van remissie en de huidige richtlijnen op dit gebied. Daarnaast zal een deel van de presentatie besteed worden aan de keerzijde van de medaille, namelijk het optreden van hypoglycemieën. Dit is een sterk onderschat fenomeen dat veel voorkomt, ernstige gevolgen kan hebben en soms moeilijk te behandelen is.

Stress, slaap en diabetes
Dr. Maarten Soeters
Slaap heeft een effect op stress, en stress heeft weer een nadelig effect op slaap. Kwaliteit van slaap en stress hebben samen weer een effect op diabetes mellitus. Hoe zit dit fysiologisch? En kunnen we er iets aan doen? Bij patiënten en ons zelf?

Nieuwe inzichten in behandeling type 1 diabetes
Prof. dr. Max Nieuwdorp
Het aantal patienten met type 1 diabetes is de afgelopen decennia meer dan verdubbeld. De oorzaak van de toename van deze autoimmuunziekte is niet goed duidelijk, maar het lijkt dat combinatie van veranderde omgevingsfactoren (dieet en medicatie) met bepaalde genetische achtergrond hier een rol in spelen. Qua behandeling is er op dit moment alleen exogene insuline suppletie therapie om het verlies van de eigen insuline productie te compenseren. In het eerste deel van de lezing zullen de laatste inzichten qua insuline en orale (SGLT2i) behandeling voor deze patienten besproken worden Echter, steeds meer onderzoeken bij deze patienten worden verricht om te kijken hoe de afname van de eigen insuline productie tegengegaan kan worden. Daarom zal het tweede deel van de lezing gaan over nieuwe inzichten in de pathofysologie van type 1 diabetes alsook studies die het tegengaan van betacel verval (en dus gedeeltelijke behoud van eigen insuline productie) recentelijk onderzocht hebben zoals anti-CD3 en feces transplantatie behandeling.

Gedragsverandering en keuzes maken; hoe herken en ontlok je verandertaal?
Melanie van Hoeve
Voor veel hulpverleners in de zorg is Motiverende Gespreksvoering een voorkeursstijl geworden. Begeleiden van patiënten naar ander gedrag, waarbij vooral de patiënt aan het werk is en niet jij als hulpverlener. Toch is het daadwerkelijk toepassen van de diverse strategieën die horen bij deze stijl en vooral het achteroverleunen nog best een behoorlijke uitdaging. De reparatiereflex wordt niet voor niets een reflex genoemd. In deze workshop gaan we daarom een stap verder. We gaan ons richten op het herkennen van verandertaal en hoe je daar vervolgens mee verder kunt. Hoe zorg je dat de verandertaal op een stimulerende manier door jou verder wordt uitgebreid en ontlokt. En het niet blijft hangen in ambivalentie of twijfel, maar de patiënt ook daadwerkelijke een eerste concrete stap naar verandering kan benoemen. Om de workshop zo interactief mogelijk te maken is het goed om alvast na te denken over uitspraken die je zelf wel eens hoort van patiënten en waar je nog niet echt effectief op weet te reageren. Vaak zit er onder een uitspraak veel emotie verpakt. In deze workshop leer je hoe je gebruik kunt maken van deze emotie.

Voeding en diabetes
Dr. Tamara de Weijer
Voeding is een ontzettend belangrijk onderdeel bij het voorkómen en behandelen van diabetes. Maar welk voedingspatroon adviseer je aan je patiënt met diabetes? Koolhydraatarm? Mediterraan? Vetarm? In deze lezing geeft Tamara de Weijer een overzicht uit de wetenschap en praktische handvatten voor in de spreekkamer.

Datum, locatie en sprekers

is verplaatst

Datum

02-04-2020
15-04-2021

Locatie

Ede - Congrescentrum de ReeHorst
Route

Spreker(s)

Dr. Petra Elders
Huisarts ouderengeneeskunde, VU Medisch Centrum Amsterdam

Dr. Loek de Heide
Internist-endocrinologist, Medisch Centrum Leeuwarden

Melanie van Hoeve
Tainer Motiverende Gespreksvoering (aangesloten bij MINTinc)

Prof. dr. Max Nieuwdorp
Hoogleraar Inwendige Geneeskunde, Universiteit van Amsterdam en internist-endocrinoloog/vasculair geneeskundige, Amsterdam UMC

Dr. Maarten Soeters
Internist-endocrinoloog, Amsterdam UMC, locatie AMC

Dr. Tamara de Weijer
Huisarts, voorzitter van de Vereniging Arts en Voeding en ambassadeur van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit

Vragen?

U houdt uw deskundigheid graag op peil met goede vakkennis. Bij Health Investment bieden wij daarom al jaren kwalitatieve nascholing. Met een ruim en gevarieerd aanbod van hoogwaardige bijeenkomsten. De inhoud hiervan bepalen de wetenschappelijke deskundigen.

Neem contact op