Datum:
09-11-2020
Accreditatiepunten:
5
Locatie:
Ede - Congrescentrum de ReeHorst

Nationaal POH Congres

banner-nieuwe-datum.jpg

We zijn blij met de grote belangstelling voor het congres. Het Nationaal POH Congres op 9 november 2020 heeft het maximum aantal deelnemers bereikt en is VOL. U kunt zich dan ook niet meer inschrijven voor het congres. We hopen u in 2021 tijdens de 14e editie van het Nationaal POH Congres te mogen verwelkomen!


Het Nationaal POH Congres stond gepland op 14 mei 2020 en is in verband met het coronavirus (COVID-19) verplaatst naar maandag 9 november 2020.


Beste collega,

Na de succesvolle edities van de afgelopen jaren zijn wij verheugd je te mogen uitnodigen voor het 13e Nationaal POH Congres op maandag 9 november 2020 in de ReeHorst te Ede.

Dit congres heeft in de afgelopen jaren bewezen dat het in een behoefte voorziet. Elke editie komt er een grote groep geïnteresseerden samen om zich te laten inspireren door verschillende sprekers, onderwerpen en ontmoetingen met collega’s. 

Wat was het vorig jaar een geweldige dag! Met elkaar zijn wij opzoek gegaan naar antwoorden op de vaak complexe vragen waarmee een POH dagelijks in zijn/haar spreekkamer te maken krijgt op het gebied van leefstijl. In deze 13e editie van het Nationaal POH Congres gaan wij niet alleen op zoek naar verdieping, maar willen wij ons vooral ook richten op de top. De TOP aan sprekers, maar ook de TOP van de zorg en de samenwerking.

Met onderwerpen als ‘Socratisch motiveren’ door Martin Appelo, ‘Zorg voor de zorgverlener’ door Sander de Hosson en ‘Behandel haar als een dame’ door Angela Maas denken we een topprogramma neer te kunnen zetten voor elke POH-er. Daarnaast is er ruimte om te netwerken; het belooft een waardevolle dag te worden. Vorig jaar zat het congres helemaal vol, dus schrijf je snel in.

Wij verheugen ons erop je te mogen verwelkomen tijdens het Nationaal POH Congres op 9 november 2020.

Hopelijk tot dan!

Met vriendelijke groet,

Carola de Ridder en Frans-Joseph Sinjorgo
Dagvoorzitters

Dit congres wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Abbott, Amgen, Bayer, de alliantie van Birstol-Myers Squibb/Pfizer, Boehringer Ingelheim, Chiesi, Davos, Friesland Campina, Mediq, MSD, Novo Nordisk, Onemed, Teva, Voeding Leeft en Zorg van Nu. Deze sponsoren hebben geen enkele invloed op de inhoud van het onderwijs.

Doelgroep

Praktijkondersteuners, praktijkverpleegkundigen.

Accreditatie

Accreditatie wordt voor 5 uur aangevraagd bij NVvPO en Kwaliteitsregister V&V. Voor zowel de optionele ontbijt- als lunchlezing wordt voor 1 uur accreditatie aangevraagd bij NVvPO en Kwaliteitsregister V&V.

Kosten

De deelnemersbijdrage is € 65,-. Dit bedrag is inclusief lunch, koffie/thee en bezoek aan de informatiemarkt. Tot twee weken voor aanvang van het congres kunt u kosteloos annuleren.

Inschrijven

U kunt zich inschrijven via de groene inschrijfknop. Na inschrijving ontvangt u een automatische bevestiging per e-mail. Ongeveer twee weken voorafgaand aan de bijeenkomst ontvangt u verdere informatie per e-mail.

Programma

08.00 – 08.30 uur
Ontvangst en registratie deelnemers ontbijtlezing

08.30 – 09.15 uur            
Optionele ontbijtlezing. Beroertepreventie als speerpunt voor de POH
Drs. Jim de Vos en Lida van der Maat
Deze ontbijtlezing  wordt mede mogelijk gemaakt door de alliantie van Bristol-Myers Squibb/Pfizer

09.00 – 09.30 uur            
Ontvangst en registratie overige deelnemers

09.30 uur – 09.45 uur           
Opening door dagvoorzitters
Carola de Ridder en Frans-Joseph Sinjorgo

09.45 uur – 10.35 uur           
Plenaire lezing 1 titel: Helpen bij verlies en verdriet
Prof. dr. Manu Keirse

10.35 uur – 11.00 uur           
Pauze

11.00 uur – 11.45 uur           
Plenaire lezing 2: De kern van socratisch motiveren: het werken met de formule voor duurzame gedragsverandering
Dr. Martin Appelo

11.45 uur – 12.45 uur           
Lunch

11.50 uur – 12.25 uur  
Optionele lunchlezing. Flash Glucose Monitoring bij uw type 2 patiënt in de eerstelijn: nice-to-have or must-have?
Marijke Bunschoten-Loos

12.45 uur – 13.45 uur
Plenaire lezing 3: CVRM update, 1 jaar verder
Dr. Joop Lefrandt

13.45 uur – 14.45 uur
Plenaire lezing 4: Zorg voor de Zorgverlener
Drs. Sander de Hosson

14.45 uur – 15.15 uur           
Pauze

15.15 uur – 16.15 uur           
Plenaire lezing 5: Behandel haar als een dame
Prof. Dr. Angela Maas

16.15 uur – 16.20 uur    
Afsluiting door dagvoorzitters
Carola de Ridder en Frans-Joseph Sinjorgo


Beschrijvingen lezingen

Plenaire lezing 1: Helpen bij verlies en verdriet
Prof. Dr. Manu Keirse

Verdriet en verlies staan steeds om de hoek in ieders leven. Iedereen weet dat verlies tot het leven behoort en toch bereiden weinig mensen zich hierop voor. Zowel de rouwenden als de omgeving stellen zich allerlei vragen: “Is het normaal dat ik mij na maanden nog zo verdrietig voel? Zal ik nog ooit opnieuw kunnen genieten van het leven? Hoe komt het dat ik mij zo moeilijk kan concentreren, dat ik steeds weer allerlei dingen vergeet, dat ik me zo moe voel ook al heb ik bijna niets gedaan?  Is het normaal dat ik na drie jaar nog steeds momenten ken waarop ik zo verdrietig ben en hem zo sterk kan missen? Kunnen kinderen van drie jaar reeds de dood van hun opa begrijpen? Is het niet beter hen te beschermen tegen verdriet? Rouwen mannen anders dan vrouwen?”

En de vragen van de omgeving: “Is het wel goed dat ze zoveel over haar overleden man praat? Is dat niet zich nestelen in het verdriet? Mogen wij onze kinderen nog wel meenemen bij vrienden waarvan een kind is gestorven? Mag je kinderen confronteren met dood en sterven of is het beter om er niet met hen over ter praten? Is het wel normaal dat een vrouw zo verdrietig is na het sterven van haar man die toch 88 jaar mocht worden? Is het niet beter de naam van de overledene niet meer uit te spreken en dit onderwerp zoveel mogelijk te vermijden? Zullen mensen er niet sneller overheen zijn als  we hen helpen er niet meer aan te denken? Kunnen mensen na een echtscheiding of andere belangrijke verliezen een gelijkaardig rouwproces doormaken? Hoe kan je kinderen helpen een echtscheiding te verwerken?”

Op al deze vragen wordt een antwoord gegeven. Mensen in verdriet kunnen erdoor beter begrijpen wat ze doormaken en dat kan voor hen een belangrijke steun zijn. Vrienden en familie kunnen er concrete suggesties horen om mensen in verdriet te helpen en tot steun te zijn. Men blijft vaak weg bij mensen in verdriet omdat men niet weet wat men kan zeggen. Men leert hoe men adequaat kan reageren.

De spreker luisterde meer dan 40 jaar naar mensen in verdriet en reikt vanuit deze rijke ervaring suggesties aan die helpen om  verdriet te overleven en voor de omgeving om mensen beter te begrijpen en tot steun te kunnen zijn. Het gaat niet over de dood maar over het leven.


Plenaire lezing 2: De kern van socratisch motiveren: het werken met de formule voor duurzame gedragsverandering
Dr. Martin Appelo

We leven in een 'Change Yes We Can' cultuur. Boeken, tijdschriften en leefstijlgoeroes beloven ons dat het echt helemaal anders kan. Als we maar even hun programma volgen. Maar de werkelijkheid ziet er totaal anders uit. 

Tijdens deze lezing worden de wetenschappelijke feiten over leefstijlverandering samengevat in de formule voor duurzame gedragsverandering. Deze formule kan worden gebruikt om te bepalen of het zinvol is om met leefstijlverandering aan het werk te gaan of om er mee door te gaan wanneer een eenmaal ingezet traject stagneert.Voor optimistische mensen die blind in verandering geloven, wordt dit een deprimerend verhaal. Nuchtere mensen zullen er echter door worden gerustgesteld. De wetenschappelijke realiteit leert ons namelijk dat duurzame gedragsverandering enorm lastig en maar voor weinigen weggelegd is. Wie niet aan de voorwaarden voldoet, bevindt zich dus in goed en groot gezelschap!

Toch breekt er tijdens deze lezing zelfs voor optimistische luisteraars een streepje licht tussen de wolken door. De formule leert namelijk ook wat er nodig is om wel te duurzaam te veranderen.

Literatuur:

  • Appelo, M. (2011). Het gelaagde brein. Reflectie en discipline bij het werken aan verandering. Amsterdam: Boom.
  • Appelo, M. (2014). Waarom veranderen (meestal) mislukt. Amsterdam: Boom.
  • Appelo, M. (2015). 47 redenen om niet in therapie te gaan en 1 om het wel te doen. Nederhorst den Berg: Lucht.

Plenaire lezing 3: CVRM update, 1 jaar verder
Dr. Joop Lefrandt

De ‘nieuwe’ CVRM richtlijnen zijn al weer een jaar oud. Tijd om de balans op te maken. Hoe zinnig en werkbaar is de indeling in 4 in plaats van 3 risicogroepen gebleken? ‘Helpt’ de nieuwe SCORE tabel ons nog wel bij het maken van keuzes? Hoe gaan we in de praktijk om met ‘meer aandacht voor psychosociale factoren’ zoals de richtlijn vermeldt? Is het gelukt om vaker gebruik te maken van een 24 uurs bloeddrukmeting? Is de zorg voor (kwetsbare) ouderen nu beter geworden?

In deze lezing worden de ‘nieuwe’ richtlijnen nogmaals besproken, stil gestaan bij de wijzigingen ten opzichte van de vorige richtlijnen en we proberen samen een antwoord te geven op de vragen: hebben de nieuwe richtlijnen de CVRM verbeterd en wie vallen er buiten de richtlijnen? U zult tijdens deze workshop ook gelegenheid hebben om uw praktijkvragen voor te leggen.


Plenaire lezing 4: Zorg voor de Zorgverlener
Dr. Sander de Hosson

Heb je wel eens een klacht gehad? Of is er tijdens je werk wel eens een complicatie opgetreden of een calamiteit? Dat kan soms heftige gevolgen hebben, ook emotioneel.

Sander de Hosson zal tijdens deze lezing ingaan op de effecten die heftige gebeurtenissen op de werkvloer kunnen hebben. Daarbij komen onderwerpen als tuchtrecht, het combineren van werk en prive en peer support aan de orde.

Sander de Hosson is longarts en columnist en schrijft veel over palliatieve zorg. Hij kreeg de internationale Global Lung Cancer Coalition Journalism Award en werd onderscheiden met de Elisabeth-Kubler-Ross penning.


Plenaire lezing 5: Behandel haar als een dame
Prof. Dr. Angela Maas

Vrouwelijke hartpatiënten worden nog iedere dag langs de mannelijke meetlat gelegd. Ook al hebben ze andere klachten en zijn er belangrijke sekseverschillen in onderliggende afwijkingen aan de kransvaten en de hartspier. De inzichten die we de afgelopen 28 jaar hebben verworven worden onvoldoende vertaald naar de dagelijkse praktijk. In dit college neem ik u mee naar de meest recente inzichten over het ‘Vrouwenhart’ en de voorwaarden die nodig zijn om de zorg voor de vrouwelijke patiënten te verbeteren.

Datum, locatie en sprekers

is verplaatst

Datum

14-05-2020
09-11-2020

Locatie

Ede - Congrescentrum de ReeHorst
Route

Spreker(s)

Dr. Martin Appelo
Zelfstandig GZ-Psycholoog, cognitief gedragstherapeut, auteur, spreker

Marijke Bunschoten-Loos
Diabetesverpleegkundige, Spaarne Gasthuis Hoofddorp

Drs. Sander de Hosson
Longarts, Wilhelmina Ziekenhuis Assen

Prof. dr. Manu Keirse
Hoogleraar psychologie

Dr. Joop Lefrandt
Internist, UMCG

Prof. dr. Angela Maas
Hoogleraar Cardiologie voor vrouwen, Radboud UMC

Lida van der Maat
Praktijkondersteuner, Medisch Centrum Molenzoom Houten

Carola de Ridder
Praktijkondersteuner, Huisartsenpraktijk 't Zand

Frans-Joseph Sinjorgo
Consultant

Drs. Jim de Vos
Huisarts, Gooise Huisartsen Huizen

Vragen?

U houdt uw deskundigheid graag op peil met goede vakkennis. Bij Health Investment bieden wij daarom al jaren kwalitatieve nascholing. Met een ruim en gevarieerd aanbod van hoogwaardige bijeenkomsten. De inhoud hiervan bepalen de wetenschappelijke deskundigen.

Neem contact op